Dryck till bakverk

Både att baka och äta bakverk är mycket tilltalande. Många bakverk är fantastiska att äta. Det många dock inte tänker på är att bakverk kan smaka ännu bättre om du dricker rätt dryck till. Till bakverk fungerar allt från rödvin till champagne bra. Allt beror på vilken typ av bakverk du ska servera. Det finns otroligt mycket rödvin att välja på till bakverk om du gillar den typen av vin. Det finns även dessertvin och portvin som fungerar bra till desserter. Rätt dryck till rätt bakverk kommer att lyfta bakverket du äter till nya höjder.

Choklad och rödvin passar ofta bra

En grundregel när du ska välja dryck till bakverk är att drycken ofta ska vara lite sötare än bakverket eller desserten i fråga. Om drycken inte är sötare kan det du ska dricka upplevas som syrligare än det faktiskt är och i värsta fall även få en bitter smak. Om du ska baka ett bakverk som innehåller mörk och lite bitter choklad kan du matcha det med söta lite starkare viner som har en knäckigare arom alternativt lite sötare röda viner. Ju ljusare choklad som du har i bakverket desto ljusare och lättare vin ska du välja. Du kan även servera kaffe till bakverk som innehåller choklad.

Söta bär passar till söta drycker

Till söta bär som jordgubbar passar det perfekt med söta viner. Om du har bakat en paj med bär och ska servera glass till kan du exempelvis servera en dryck med kolsyra som exempelvis champagne eller mousserande vin. Det finns väldigt många olika viner med bubblor, hitta ett som passar de bär du använt.

Välj dryck som du gillar

Det viktiga när du ska välja ett rödvin eller ett annat vin till ett bakverk är att du gillar vinet i fråga. Det kommer inte att smaka bra om du inte gillar drycken. Sedan är smaken väldigt olika. För att matcha dryck med bakverk kan du testa dig fram. I sinom tid kommer du att lära dig vad du gillar och vad du tycker om. Att kombinera vin med olika ingredienser kräver kunskap och praktisk erfarenhet.