Tips för att få saftiga lussebullar

Lussebullar är ett populärt bakverk i Sverige. Det är många som äter lussebullar redan från slutet av november och hela december. En utmaning när det kommer till att baka egna lussebullar är att få dem saftiga. En ingrediens som spelar stor roll för smaken på lussebullen är saffran som helst ska vara av hög kvalité.

Saffran är essensen i lussebullar

Saffran är den krydda som bland annat ger lussebullarna den fina gula färgen. Se till att beställa hem saffran i god tid innan det är dags att baka. Det är viktigt att inte använda för mycket saffran om du vill att lussebullarna ska bli så där saftiga och goda. För att få mer smak av saffran kan du lägga den i cognac i någon dag innan baket. Det är ett väldigt effektivt sätt.

Använd rumstempererade ingredienser

Det finns många knep som du kan testa för att få riktigt saftiga och goda lussebullar. Att använda rumstempererade ingredienser är en viktig aspekt. Det är bra att försöka komma ihåg att ställa fram alla kylda ingredienser som du behöver till baket i god tid. Om du ska använda russin är det fördelaktigt att blötlägga dem innan baket. De bör ligga i blöt i minst en timme. Russin är torkade bär och när de kommer i kontakt med vätska gör de allt för att suga upp den, vilket kan bidra till att lussebullarna blir torra.

Knåda degen ordentligt

När du bakar lussebullar är det viktigt att de får jäsa ordentligt. Att knåda degen länge har också betydelse för hur lussebullarna sedan smakar. När du blandar ihop degen ska du också tänka på att inte använda för mycket vetemjöl, det kan påverka saftigheten.

Täck över lussebullarna efter gräddningen

När du gräddar lussebullarna ska du se till att de inte blir bruna. Ta ut dem innan det sker. Direkt efter att du har gräddat lussebullarna är det bra att täcka över dem med en bakduk. Du kan även pensla bullarna med sockerlag för att stänga inne saftigheten i bullarna. Att frysa in lussebullarna som blir över är bra för att de inte ska torka.

Bakning