Jobba med bakning

Om du älskar att baka och vill kunna livnära dig på ditt stora intresse kanske det kan vara aktuellt för dig att börja jobba med bakning. I den här delen kommer du att få några exempel på yrkestitlar som på olika sätt arbetar med bakning.

Konditor

En konditor jobbar med att utforma och dekorera olika typer av bakverk som sedan går till försäljning. En konditor tillverkar söta bakverk, men ibland också bröd. De flesta konditorer arbetar på ett konditori eller ett café. För att bli konditor behöver du ha en utbildning. Det kan du få redan på gymnasiet om du väljer att läsa livsmedelsprogrammet och riktar in dig på bakning och konditori. Men det finns också motsvarande utbildningar på olika vuxenskolor.

Bagare

Ett annat sätt att jobba med bakning är som bagare. En bagare jobbar med att förbereda degar, forma och grädda bröden. En bagare jobbar alltså främst med att ta fram olika bröd inför försäljning. En bagare jobbar oftast på ett bageri, café eller ett konditori. För att bli bagare behöver du ha en utbildning. Det kan du få redan på gymnasiet om du väljer att läsa livsmedelsprogrammet och riktar in dig på bakning och konditori. Det finns också motsvarande utbildningar på vuxenskolor. Bagare kan behöva avlägga ett prov för att få ett gesällbrev som bevisar att de har yrkesfärdigheten att jobba som bagare.

Tårtmakare

Om tårtor är din grej kan du bli tårtmakare. En tårtmakare är precis vad det låter som, en person som jobbar med att förbereda, forma och dekorera tårtor inför försäljning. En del tårtmakare jobbar på ett konditori. Men det är också vanligt att tårtmakare har ett eget företag och har nischat in sig på exempelvis bröllopstårtor.