Om bakning

Att baka är ett stort intresse för många. För en del kan bakning vara ett sätt att hantera stress och oro och när bakningen är klar känner de sig mycket gladare och mår betydligt bättre än vad de gjorde innan. För andra kan bakning vara ett nödvändigt måste för att slutresultatet ska bli någonting gott att äta. Och för en del kan bakning bara vara ett tidsfördriv. Vilken anledning du som läser detta än har till ditt intresse för bakning är den här sidan för dig. På den här sidan får du veta allt som har med bakning att göra. I den här delen kommer du att få en kort genomgång på vad bakning är för något.

Vad är bakning?

Vi börjar med att gå in lite på vad bakning egentligen är för något. Man kan säga att bakning är en typ av tillagningsmetod och används för att tillaga bröd och bakverk. Men bakning kan även användas inom matlagning, till exempel när man tillagar en pizza. Vanligtvis brukar tillagningen ske i varm luft, oftast i en ugn men det finns även andra metoder, till exempel med varma stenar. Andra delar inom begreppet bakning innebär flera steg i tillagningsprocessen. Till exempel jäsning och knådning.

Bakningens historia

Nu när du har bra koll på vad bakning egentligen innebär kan det vara intressant att få veta mer om bakningens historia. Mänskligheten har sedan långt tillbaka i tiden använt värmekällor för att tillaga vår mat. Första gången vi använde värmekällor för tillagning var när vi blandade ihop olika spannmål med vatten som tillagades på varma stenar viket resulterade i något som liknande vad ett bröd är idag.

Nästa steg för bakningens utveckling kom i samband med att vi lärde oss att skapa en eld. Nu blev det lite enklare att göra bröd. Med andra ord så är brödet den äldsta typen av bakverk och har använts sedan långt tillbaka i tiden för att mätta våra magar. I forna Egypten började man att använda jäst när man tillagade bröd.

I romerska riket började man med sötade bakverk. Det blev så pass populärt att det blev en yrkestitel. På den tiden bakades det främst bakverk i samband med stora högtider.

Bakning i nutid

Sedan romarriket har bakningen ständigt utvecklats. I samband med industrialiseringen på 1800-talet togs det fram fler metoder för att göra bakningen enklare. Det var till exempel nu som bakpulvret uppfanns och det var nu som bakverk började tillverkas i större mängder med hjälp av maskiner.

Även fast bakning är något uråldrigt så är det fortfarande ett stort intresse hos många. Och för de som inte vill baka från grunden finns det färdiga blandningar att köpa där man med enkelhet adderar vatten innan gräddning i ugnen för att få en bra kaka.